Projecten > 

Verbouw, onderhoud en verduurzaming Politieacademie

Verbouw, onderhoud en verduurzaming Politieacademie

Toekomstbestendige onderwijsfunctie met nieuwe interactieve onderwijsmethode

In 2019 constateert de Politie dat het dak van de Politieacademie aan de Seminarielaan in Apeldoorn aan vervanging toe is. Daarom vraagt de Politie aan BTA van der Kolk om een verduurzamingsadvies op te stellen om zo de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart te brengen. Hierdoor kan de Politie een duurzame oplossing kiezen die binnen het beschikbare budget past.

Tijdens deze periode wordt duidelijk dat het verduurzamen van het dak zeer ingrijpend zal zijn en impact zal hebben op de gebruikers van het pand. Het verduurzamen heeft namelijk als gevolg dat het hele dak opengemaakt moet worden, waardoor er water in het pand kan komen. Daarnaast zullen de werkzaamheden geluidsoverlast opleveren, waardoor er geen les kan worden gegeven.

Begin 2021 wordt duidelijk dat ook de Politieacademie onder de naam PO21 verbouwplannen heeft. PO21 heeft als doel de Politieacademie de transformeren naar een nieuwe interactieve onderwijsmethode, zodat er sneller en meer studenten opgeleid kunnen worden. In samenspraak met BTA van der Kolk besluit de Politie om alle werkzaamheden samen te voegen tot één totaalproject. Gezien de impact en overlast van alle projecten, is een tijdelijke uithuizing van de Politieacademie noodzakelijk.

De aanpak

BTA van der Kolk zoekt samen met de Politie naar een tijdelijke huisvesting. Deze wordt gevonden in de locatie aan de Deventerstraat in Apeldoorn. De Politieacademie verhuist naar de tijdelijke locatie, met een harde einddatum wanneer ze de tijdelijke locatie weer moet verlaten. Daardoor staat de Politie voor een grote uitdaging.

In samenspraak met BTA van der Kolk, een bedrijf dat ruim 20 jaar ervaring heeft met de huisvestingsvraagstukken van de Politie, trekt de Politie snel de conclusie dat een reguliere aanbesteding niet past binnen de gestelde periode. Daar smeed een samengesteld bouwteam, mede op basis van de kennis uit de markt, in korte tijd praktische plannen. Binnen het bouwteam wordt de functionele vraag van de Politie omgezet naar een technische vertaling. Tijdens de bouwteamgesprekken komt aan het licht dat de huidige sprinklerinstallatie niet meer gecertificeerd kan worden. Om het pand brandveilig te kunnen gebruiken, zijn brandscheidingen nodig die in de verdere uitwerking worden geïntegreerd in het totaalplan.

Deze aanpak leidt, mede dankzij een goed communicatieproces, tot een succes. Alle partijen staan in nauw contact met elkaar en kunnen elkaar blind vertrouwen.

Medio 2021 betrekt de Politieacademie haar tijdelijke huisvesting. Direct na de bouwvak 2021 starten de aannemers met de uitvoeringwerkzaamheden. Het pand wordt aan de binnenzijde compleet gestript, waarbij de sprinklerinstallatie, de gehele installatie (luchtbehandeling, verlichting) en diverse wanden worden verwijderd. Daarnaast realiseren de aannemers doorbraken als gevolg van de wensen van PO21. Het dak wordt aangepakt, waarbij extra isolatie wordt aangebracht met nieuwe dakbedekking.

Eind 2021 start de opbouw. Er worden nieuwe ventilatiekanalen, koelleidingen, nieuwe luchtbehandelingskasten en koelmachine, nieuwe (brandwerende) wanden, kozijnen etc. in het pand aangebracht. Medio 2022 is de aannemer zover met de werkzaamheden dat wordt begonnen met de afwerking van het pand (schilderwerk, vloerbedekkingen, etc.). Vanuit PO21 is een interieurplan vervaardigd, dat binnen het project wordt uitgerold.

Het resultaat

Samen met alle partners is het gelukt om binnen de gestelde periode en het beschikbare budget de Politieacademie te verbouwen, te onderhouden en te verduurzamen. Door de doorgevoerde verduurzamingsmaatregelen is het energielabel van label C naar label A gegaan. Er is een kwalitatief hoogstaande onderwijsfunctie opgeleverd, die aan de hoge eisen van de huidige tijd voldoet. Wij zijn trots op het eindresultaat.